Pregnant woman lying on a bench

Expectant mother in the Park
Licensed from: kromeshnik / yayimages.com

 

Dette er forhåpentligvis meg i sommer, for nå skjer det endelig ting. Jeg skal ha innsett neste uke og drar til Riga allerede på mandag. Mao gikk alt som planlagt på ultralydkontrollen denne uken. Livmorslimhinnen min er tykk nok, jeg har ingen cyster på eggstokkene og jeg har fått min første intralipidbehandling.

I dag hadde jeg oppstart med to nye tabletter, en som skal virke blodfortynnende, og en som skal dempe immunforsvaret. Mao Albyl E og Prednisolon. Begge skal tas om morgenen, men Albyl E helst en halvtime før frokost og Prednisolon rett etter. Dertil kommer at sistnevnte bør tas senest kl. ni, for ellers forskyves den naturlige døgnrytmen, og man kan få problemer med å sovne om kvelden. Så nå ser medisinregimet mitt ut som følger:

Kl. 8: Østrogen og acetylsalisylsyre

Kl. 8.30: Frokost

Kl. 8.45: Kortison

Kl. 10: Levotyroksin

Kl. 16: Østrogen

Kl. 24: Østrogen

Fra og med i overimorgen skal jeg i tillegg ta stikkpiller med progesteron hver gang jeg tar østrogen. Da blir det enda vanskeligere å være på fartrn når de skal tas.

La det likevel ikke være noe fnugg av tvil: Jeg er veldig lettet og glad nå!

 

Mens vi venter

Waiting
Licensed from: Ikostudio / yayimages.com

Livet mitt er styrt av klokka for tiden. Det er det forsåvidt alltid, men nå mer enn noen gang før. Jeg må nemlig ta østrogentablettene mine hver 8. time. Det betyr i praksis at jeg ikke får legge meg til å sove før tabletten er tatt, og jeg må stå opp før jeg våkner av meg selv for å ta den neste. Det er blitt mange kvelder der jeg må holde meg våken lenger enn kroppen egentlig vil, og det blir ikke bedre av at de også gjør at jeg trenger mer søvn enn vanlig. Om ettermiddagen kan det være en utfordring om jeg er ute på farten når tabletten skal tas. Da er det lett å glemme den av om man ikke har drikke tilgjengelig der og da. Heldigvis har jeg alltid kommet på det igjen innen rimelig tid, men livet blir mye lettere av å holde seg hjemme. Og selv da er det fort gjort å glemme når man er opptatt med middagslaging og andre ting.

Jeg må i tillegg passe på å ta stoffskiftemedisinen min til riktig tid. Vanligvis tar jeg den når jeg våkner, men siden østrogen og tyroksin ikke kan tas samtidig, må jeg nå vente i to timer før jeg får tatt tyroksin, så det er enda en ting å være obs på. Jeg bør helst ikke vente for lenge, for stoffskiftemedisin skal ideelt sett tas rundt samme tidspunkt hver dag. Samtidig  kan jeg ikke ta jerntilskudd sammen med tyroksin og må passe på at det går minst fire timer imellom. Det gjelder også multitabletter som inneholder jern. Legg til at man får lettere hjernetåke av østrogentilskudd …

På mandag skal jeg sjekke om livmorslimhinnene mine er i rute, og at jeg ikke har noen follikkelcyster (eggposer). Det siste ville vært krise, for da blir forsøket mest sannsynlig avlyst. Derfor må jeg vente med å bestille reisen til etter at klinikken har godkjent resultatet av ultralydundersøkelsen.

 

 

Hvordan forbereder man kroppen på forsøk?

Da jeg hadde forberende samtale til forsøk i Danmark, fikk jeg følgende beskjed av jordmor:

1. Drikk maks. 1-2 kopper kaffe pr dag

2. Kutt ut alkohol 

3. Unngå NSAID-er (Ibux, Voltarol osv.)

Dette var i samme syklus som jeg skulle ha inseminasjonsforsøk, dvs. at jeg skulle bruke egget som holdt på å modnes i kroppen. Senere en gang jeg hadde hatt influensa tidlig i syklus, ble forsøket avlyst fordi feberen kunne ha skadet egget. 

Denne gangen skal jeg bare sette inn fryseegg, dvs. at det som foregår i kroppen min før innsett, ikke påvirker egget. Jeg må bare være obs på medisiner med lang halveringstid som kan sitte igjen ved innsett. Og selv da er det, ifølge legen i Riga, ikke krise før etter at egget har festet seg tidligst tre døgn senere. Derfor fikk jeg aller nådigst lov til å fullføre antibiotikakuren min mot mycoplasmalungebetennelsen i fjor sommer, selv om siste tablett ikke skulle tas før dagen etter innsett.

I tillegg bør man begynne med folat-/folinsyretabletter 1-3 måneder før forsøket. Når man får positiv test er det egentlig for sent. Jeg tar standarddosen på 400 mcg. Noen tar mye mer, men de har som regel fått påvist visse mutasjoner på blodprøver. Siden jeg må har innsett i hormonstyrt syklus, tar jeg også østrogen i 20-22 dager og progesteron i 3-4 dager før innsett. I tillegg skal jeg begynne med kortisontabletter en uke før innsett og ha en runde med intralipider rundt samme tid som skal settes intravenøst av sykepleier. Dette er for å dempe immunforsvaret mitt siden jeg har fått påvist at det er litt for aktivt. 

Om man vil gjøre det lille ekstra for å forberede livmoren på å ta imot det befruktede egget, kan man i tillegg benytte seg av akupunktur, fotsoneterapi, kostholdsråd og diverse kosttilskudd, men det er ikke noe klinikken min legger vekt på, annet enn at man bør sørge for å være i mental balanse ved innsett.

Når man minst venter det …

surprise
Licensed from: Ivonne Wierink / yayimages.com

 

I går morges var den der plutselig med et pang. Mensen. Nesten to månder siden sist, fikk jeg den tilbake med renter. Kan ikke huske å ha blødd så mye siden jeg var tenåring, men det er bare bra, for da renser det skikkelig opp inni der. Jeg skal jo ha en flunkende ny og tynn livmorslimhinne som skal bygges møysommelig opp igjen nå. Første østrogentabletten er allerede tatt. Måtte ha klokka på i morges for å våkne i tide, men jeg var faktisk utsovet, kryss i taket! Etter at pms-spenningene har forlatt kroppen, er nattesøvnen bokstavelig talt blitt bedre over natten.

Det ble mange e-poster til klinikken i går, og nå er også intralipidbehandlingen jeg skal ta her i Oslo bestilt. Er så utrolig lettet og glad nå!

Som en ekstrabonus rekker jeg akkurat å ta MR av knærne før turen går til Riga igjen. De er forresten blitt mye bedre etter hestekuren med Ibux som legen ga meg, men kjenner fremdeles at det murrer litt innimellom, så går på tå hev om dagen. Tør ikke ta mer Ibux nå da NSAiD-tabletter er bannlyst under forsøk, og man vet aldri hvor lenge de sitter igjen i kroppen. 

Hva skal man spise?

Ifølge nettsiden til Klinikk Fjeld er følgende matvarer ti på topp for å fremme fertilitet:

Avokado, laks, gulrøtter, rødbeter, egg, valnøtter, granateple. spinat/grønnkål, quinoa og chiafrø. 

Frøyaklinikken fremhever i tillegg bønner/linser, rucculasalat, paranøtter og fersk ananas (spesielt den harde kjernen).

Jeg har etter beste evne prøvd å inkludere mest mulig av dette i kostholdet, særlig når det nærmer seg forsøk. Noen ganger går jeg lei, men stort sett liker jeg disse matvarene ganske godt.

Nå har jeg imidlertid støtt på et nytt problem, nemlig magen. Den har nemlig et snev av irritabel tarmsyndrom (IBS) og er blitt merkbart verre etter at jeg trappet opp på fertilitetsmaten etter jul. Jeg fant omsider ut at det var på høy tid å sette seg litt mer inn i den såkalte FODMAP-dietten. Jeg skal ikke plage dere med å legge ut om den dietten her. Det viktigste dere trenger å vite er at den kategoriserer alle matvarer som enten lavFODMAP, moderatFODMAP eller høyFODMAP. Man skal spise hovedsaklig mat som er lavFODMAP, begrense inntaket av moderatFODMAP og unngå høyFODMAP. Dette er som sagt veldig forenklet.

Det som er interessant i denne sammenhengen, er hvilke kategorier den fertilitetsfremmende maten havner i:

Avokado – moderatFODMAP

Rødbeter – høyFODMAP

Gulrøtter – lavFODMAP

Ruccula – lavFODMAP

Spinat – lavFODMAP

Grønnkål – høyFODMAP

Egg – lavFODMAP

Laks – lavFODMAP

Valnøtter – lavFODMAP

Paranøtter – lavFODMAP

Ananas – lavFODMAP

Linser – moderatFODMAP

Bønner – høyFODMAP

Chiafrø – lavFODMAP

Quinoa – lavFODMAP

Granateple – moderatFODMAP

Jeg bør altså kutte ut rødbeter, grønnkål og bønner og begrense inntaket av avokado, linser og granateple. Eneste trøsten er at syltede rødbeter av en eller annen grunn skal være lavFODMAP, så da kan jeg likevel spise det, men jeg er blitt anbefalt spesielt ferske rødbeter (kokte). Rødbeter, grønnkål og bønner er nå testet ut en for en og levner dessverre ingen tvil. Må kjenne nærmere etter på avokado, linser og granateple. Har spist veldig mye avokado i det siste, så mye mulig jeg har overdrevet.

Ellers har Riga sagt seg enig i planen til gynekologen jeg besøkte i går – vi satser på at mensen kommer av seg selv nå …

 

 

 

 

Enda flere forviklinger

Thought Characters Represents Think About It And Complication 3d
Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

 

Jeg var hos akupunktør forrige mandag og fredag. Mandag var siste dag med Provera, og da sa hun at jeg hadde “menstruasjonspuls”. På fredag var den helt borte igjen. Slik føltes det også. Pms-trykket hadde langsomt, men sikkert ebbet ut. 

Da mensen enda ikke hadde kommet i helgen, tok jeg ny kontakt med gynekolog. Han forslo å ta blodprøver for å sjekke hormonverdiene først. De indikerte at jeg nærmet meg eggløsning. Dvs. at jeg var i 1. halvdel av syklus og ikke på slutten slik jeg skulle være. Ultralyd bekreftet at jeg hadde fått enda tykkere endometrium siden sist og i tillegg en stor ledende follikkel som kunne sprekke når som helst.

Det var visst første gang legen hadde opplevd at Provera-kuren ikke hadde fungert etter hensikten, så han turte ikke å sette meg på den igjen og foreslo at jeg skulle la naturen få ordne opp selv. Nå venter jeg på tilbakemlding fra Riga.