Skal det aldri ta slutt?

Pretty, young woman sitting on bed looking unhappy, depressed
Licensed from: Viktor Cap / yayimages.com

Jeg begynner å bli litt oppgitt nå. Var på ultralyd på tirsdag og fikk dårlig nytt. Det var litt slimrester igjen i livmor, og dermed kunne vi ikke foreta en saltvannsultralydundersøkelse likevel. Det forklarer jo de mørkebrune småblødningene siste uken. Heldigvis mente legen at de ville gå ut av seg selv med meste menstruasjonsblødning; noe annet er ikke en gang til å tenke på! Han trodde at neste menstruasjon ville komme om fjorten dager, men jeg har mine tvil. Selv om eggstokkene var synlige denne gang, kunne han ikke se noe særlig aktivitet i dem, og endometriet var bare 5,5 mm enda. Fikk også tre stikkpiller med Dalacin som jeg skulle ta mot den infeksjonen klinikken i Athen mistenkte at jeg hadde, så det er jeg i full gang med nå. Blir mere melkesyrebakterier etterpå.

Da jeg kom hjem, skrev jeg et nytt innegg med en gang, men fikk tekniske problemer og endte opp med å slette det.

Men det verste var i grunnen dagen før da jeg fikk vite at senkningen min var så høy at legene ble litt fåmælte. Dette var noe som legen i Athen ahdde nedt meg om å sjekke, men som ble utelatt ved en feiltagelse da jeg fikk tatt en hel haug med blodprøver noen uker tidligere.

Har jo følt meg uggen siden jeg begynte å abortere, og særlig de par siste ukene, men har hele tiden trodd det kom av hormonfallet. Å måtte forholde seg til annen sykdom midt oppi prøvingen, blir litt vel mye å takle akkurat nå. Håper fremdeles på at det er noe forbigående som mykoplasmalungebetennelsen i sommer, men trenger å få det bekreftet snart. Crp er også forhøyet, men ikke på det nivået. 

Normalt tenker jeg bare på paralgin forte etter underlivsoperasjoner, under spontanabort eller etter trekking av visdomstenner, men nå har jeg tatt det hver kveld for å få sove. Om kveldene begynner det å verke i hele kroppen, litt som i det første døgnet før feberen bryter ut. Og så er jeg hakket mer allergisk enn jeg har vært på lenge. Bihulene tetter seg med en gang jeg kutter ut Cetirizin, og øyelokkene klør og blir såre. 

Blir håpløst å planlegge hysteroskopi nå som jeg ikke får tatt saltvannsultralyd før mot slutten av neste menstruasjon, så må bare planlegge å ta blodprøvene før jul nå og satse på at jeg ikke trenger noen operasjon i Riga.

 

Hcg-resultatet er klart

Etter seks dagers venting fikk jeg endelig svar på hcg-prøven jeg tok forrige fredag: Den lå på 17.  Mao fortsatt ikke under 5; er det virkelig mulig?!

Som om ikke det var nok, har jeg begynt å småblø litt igjen. Tror jeg klikker i vinkel snart. Nå som jeg omsider hadde begynt å venne meg til at jeg trygt kunne gå uten truseinnlegg igjen. Gudene må vite hvor lenge det har vært siden sist. Det blir jo mye søl av disse progesteronstikkpillene også, og de har jeg gått på siden fire døgn før innsett og fram til MA var et ufravikelig faktum. Deretter startet abortblødningen …

Men nå har jeg iallfall fått avtalt time til saltvannsultralyd neste uke. Avtalen med klinikken i Riga er at vi skal vurdere en hysteroskopiundersøkelse hos dem etterpå dersom ultralydundersøkelsen her viser noe muffens. Når man bruker saltvann som kontrastvæske, ser man mye bedre enn ved vanlig ultralyd. I motsetning til skylling av egglederne gjør ikke dette noe vondt.

Jeg vil ikke planlegge neste tur til Riga for å få tatt blodprøver før jeg vet om det blir noen hysteroskopioperasjon i tillegg eller ei. For når man skal ta hysteroskopi, må det foregå i løpet av 2. uken av syklus, så da kan jeg ikke spikre noen dato før jeg vet mer om når jeg kan forvente neste menstruasjon. Forhåpentligvis vil jeg være litt klokere etter ultralydundersøkelsen.

Vanligvis ønsker jeg julestemningen velkommen, men nå blir jeg bare stresset. Stresset fordi det er så mange ting jeg må få på plass før jeg kan tenke på jul, og nå nærmer den seg i faretruende tempo. For tenk om det blir ytterligere forsinkelser og komplikasjoner nå som gjør at jeg kanskje ender opp med å måtte ta hysteroskopien i romjulen? Heldigvis vet foreldrene mine om prøvingen selv om de ikke har alle detaljene, så derfor har de ikke mast på meg ennå om planene for julen, men jeg vet at de verker etter å få ting på plass, og bare det i seg selv er en stor ekstrabelastning akkurat nå.

Det fins nok av trengende barn og katter i verden

Jeg fikk ikke svar på hcg-prøven min i dag likevel. Kanskje ikke så rart siden det var flere ting som skulle analyseres samtidig, og de tar gjerne lenger tid, så det er bare å smøre seg med tålmodighet nok en gang.

Dette skal være en blogg om det å måtte dra til utlandet for å motta fertilitetsbehandling. Derfor har jeg heller ikke skrevet om så mye annet. Men de av dere som har fulgt litt med, vil ha registrert at katten står mitt hjerte nær. Siden det ikke skjer så mye på fertilitetsfronten for tiden, har jeg derfor lyst til å skrive et innlegg om kattehold som jeg skulle ha skrevet for mange år siden. Grunnen til at jeg har latt være, er at jeg ikke har villet komme i diskusjon med fanatikere som lirer av seg utenatlærte lekser på autopilot.  Jeg får like mye fnatt av disse som jeg gjør av folk som som sier til oss barnløse: Kan dere ikke bare adoptere da? (Nei, som singel er jeg faktisk i praksis diskvalifisert, og det er det mange par som også er!)

Samme problem møter man når man vil skaffe seg en en helt alminnelig huskatt. For da er det mange som påstår at alle som tilbyr eller skaffer seg kattunger privat, ødelegger for alle de hjemløse kattene som venter på omplassering hos Dyrebeskyttelsen og andre ideelle aktører. Ja, de går til og med så langt at de kaller dem for uansvarlige katteeiere og medansvarlige for at det fins så mange vanskjøttede katter rundt omkring. Det blir som å si at et norsk par som får sine egne barn, er ansvarlige for at det fins barn på gata i Colombia.

Men la oss nå gå ut i fra at en ansvarlig katteelsker gjerne vil gjøre “det rette” og skaffe seg en slik omplasseringskatt. Hvor lett er egentlig det? Jeg kan bare snakke ut i fra situasjonen her i hovedstaden. Vet ikke nok om hvordan det foregår andre steder i landet, men jeg skal nå fortelle en sann historie fra et par år tilbake, og jeg kjenner personlig flere seriøse katteeiere som har hatt lignende opplevelser.

Anne har fått en kattunge av gamle venner som savner lekekamerat. Hun bor i et villastrøk sentralt i Oslo som blir omtalt som katteparadis av naboene. Har dessuten egen hage og femten års erfaring som dedikert katteeier. Føler seg derfor sikker på at hun vil bli tatt imot med åpne armer, men den gang ei.

Ser på hjemmesidene til Kattehuset i Mosseveien at de har mange kattunger den sommeren og tenker at det vil være best for kattungen hennes å få en jevnaldrende å leke med. Hun skriver en e-post til Dyrebeskyttelsen i Oslo der hun presenterer seg selv og spør om når det kunne passe at hun kommer innom. Til sin store overraskelse og skuffelse blir hun blankt avvist – DOB godtar ikke det området hun bor i som trygt for utekatter. Hun spør da om det kunne være aktuelt å få en innekatt istedet, men får til svar at de ikke omplasserer innekatter. Ferdig snakka.

Klok av skade bestemmer hun seg for å komme på uanmeldt besøk ved FOD-gården, den eneste andre organisasjonen i området som omplasserer hjemløse katter. Her får hun god kontakt med flere av de voksne kattene, men de fleste av dem blir ikke anbefalt til noen som har katt fra før. Resten skal omplasseres to og to. De tre kattungene de har, bor i fosterhjem. I den påfølgende adopsjonssamtalen er representanten enig i at en kattunge ville være best egnet i hennes tilfelle. Hun kan i så fall besøke den hos fosterfamilien om hun blir godkjent for adopsjon. Hun spør om det er mulig å få den med hjem i noen dager på prøve først for å se om den kommer overens med kattungen hun har fra før, men det fins det ikke rom for.

De har kun en ledig kattunge igjen, som ble funnet ute. Ergo skal den omplasseres som utekatt fordi den vil mistrives inne etter å ha fått smaken på utelivet. Men den får ikke lov til å gå ut før den er ett år “fordi kattunger ikke har stedssans”. Den får heller ikke lov til å gå ut i sele “fordi den kan slite seg løs”, og “fordi katter nekter å gå i bånd – enten river de seg løs eller legger seg flatt ned på bakken og nekter å gå.” Anne prøver å si litt forsiktig at hun selv har gode erfaringer med å gå tur med katt i sele, men blir ikke hørt, så hun lar det ligge. Hun tør derfor heller ikke å opplyse om at katteetologer sier at katten riktignok ikke har fullt utviklet stedssans før de er halvannet år gamle, men at en katt som blir holdt inne i ett år, heller ikke får utviklet den, så dermed er man fram og tilbake og like langt. Hun lurer også på hvor godt en kattunge som er definert som utekatt, vil trives med å være innesperret helt til den er ett år.

Representanten krever i tillegg at hun ikke skal være borte fra kattungen i mer enn maks. fire timer per dag. Hun arbeider fulltid, men har mulighet for hjemmekontor, så det løser den saken, men hun tenker i sitt stille sinn at det i praksis utelukker de fleste yrkesaktive. Småbarnsforeldre på sin side er per definisjon ekskludert siden organisasjonen nekter å omplassere kattunger til familier med barn i førskolealder. Og selvfølgelig blir hun pålagt å kastrere katten så snart dyrlegen går med på det.

Hun finner seg i alle disse føringene som går langt utover det Dyrevelferdsloven krever, og sitter som en lydig skolepike gjennom hele intervjuet og lar seg belære av den myndige representanten uten å mukke. Selv om det provoserer henne at hun ikke selv skal få lov til å ta vanskelige avgjørelser for sitt eget dyr.

Det ser ut til at hun har klart å overbevise om at hun er en egnet katteeier, helt til det fatale spørsmålet om bostedsadresse kommer. Hun ser entusiasmen dale hos representanten, men er forberedt på dette og viser fram bilder av uteområdet der hun bor. Representanten kommer henne i møte, men sier at hun må ta det opp med styret siden de har fattet et prinsipielt vedtak om ikke å omplassere utekatter i bynære strøk. Anne skal få en e-post i neste uke med den endelige beslutningen. Ukene går, og det kommer aldri noen e-post. Hun var visst ikke en gang verdiget et svar. Slik sluttet drømmen om å adoptere en trengende katt.

Anne går til Finn.no og finner en katteelsker som har huskatter til salgs. Kattungene er blitt behørig ormekuret og har vokst opp på tørrfor fra dyrlegen. De er dessuten blitt grundig sosialisert etter alle kunstens regler. Anne får dermed en harmonisk og velstelt kattunge, og historien får en lykkelig slutt. Men ifølge enkelte var både hun og selger medvirkende til dyremishandling, forstå det den som kan.

Utsettelse og venting is the name of the game

Avtalen med koordinator ved fertilitetsklinikken min har hele tiden vært at jeg skulle få en menstruasjon etter aborten, og deretter kunne jeg starte med østrogenstimuleringen til neste fryseforsøk. Nå har aborten vart i hele sju uker, så jeg har i praksis abortert lenger enn jeg har vært gravid. Dermed har neste forsøk også blitt skjøvet stadig lenger fram i tid.

Forhåpentligvis vil den nye blodprøven jeg skal ta i overimorgen, endelig vise at graviditetshormonet hcg er nede i normalen, dvs. under 5. For da kan eggproduksjonen min ta seg opp igjen. Uten modning av eggposer, skjer det ingen eggløsning, og uten eggløsning kommer det heller ingen menstruasjon. Og normalt sett begynner ikke kroppen å modne nye egg så lenge hcg er forhøyet, for da tror den at den fortsatt er gravid.  

Ut i fra denne tidsregningen kan jeg vente neste menstruasjon om ca. 3,5 – 4 uker. Deretter må jeg legge på rundt 3 uker for stimulering før innsett. Da snakker vi fort om jul.

Men så fikk jeg helt uventet en e-post fra koordinator i forgårs ettermiddag om at hun hadde snakket med legen, og han hadde bestemt at det ville være best for meg å vente i to sykluser før stimulering for å la kroppen hvile. Jeg måtte skrive tilbake og spørre om jeg virkelig hadde lest rett, og fikk det bekreftet i går morges. Så nå blir det altså ikke før i januar.

I mellomtiden må jeg sannsynligvis på en ekstratur til Riga for å ta noen immunologiske og genetiske prøver som ikke kan tas her. Dvs. at de fins, men ikke er tilgjengelige for sånne som meg. Er blitt fortalt at prisen vil komme på 150-155 euro til sammen, og det er ikke så ille, men så kommer fly og hotell i tillegg. Må regne med ihvertfall en overnatting, ellers blir det altfor stress og gjerne også dyrere billetter, så da går vinningen opp i spinningen. Har lekt med tanken på heller å komme tidligere når jeg skal ha innsett, men det kan fort bli et langt opphold, og det vet jeg ikke om jeg vil ha anledning til når den tid kommer pga. forpliktelser på hjemmebane. Så da virker det litt mer gjennomførbart å ta en førjulstur istedet. Om jeg er heldig, får jeg kanskje til og med tatt en tur innom julemarkedet.

Videre oppfølging

Det ble heldigvis ikke noe mer drama etter den kvelden med fire Cytotec, men jeg følte meg mørbanket hele resten av helgen og gikk rundt og svimlet i gatene. 

Var på etterkontroll hos gyn nå før helgen og fikk den gledelige beskjeden at jeg ikke trengte noe mere oppfølging. Kroppen er i ferd med å nullstille seg, men hcg er fremdeles forhøyet, så må få den sjekket igjen. Gyn lo forresten godt da han hørte om Cosylanen som reddet meg på Cytotec-kvelden, så den var tydeligvis ny.

Ellers var underlivsprøvene jeg hadde tatt der uken før, negative og konkluderte med “normal slimhinneflora”. Ikke så lett å bli klok på, dette her, men etter litt diskusjon fram og tilbake, ble legen i Athen enig med gyn her hjemme og klinikksjefen i Riga: Framover blir det kun forebyggende behandling med vagitorier med ph-reduserende effekt og melkesyrebakterier. Afhen hadde nemlig opprinnelig foreslått 20 dagers antibiotikabehandling før innsett, som tydeligvis er standard hos dem i lignende tilfeller. Litt unorsk for å si det forsiktig, men for noen er det tydeligvis det som skal til. Jeg ville også ha gjort det om prøvene jeg tok her hjemme etterpå, hadde påvist noen av de endetarmsbakteriene som analysesvaret fra Athen antydet.

Det store spørsmålet nå er når jeg kan sette i gang med neste forsøk. Spør dere meg, så spør jeg dere. Fortsettelse følger …