Hvorfor var det aldri noen som advarte meg mot dette – ikke en gang da jeg var tvillinggravid??

Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen – Les mer

Inngrep øker risiko for tidlig fødsel

Inngrep i livmorhalsen før svangerskapet gir tre til fire ganger så stor risiko for at kvinner føder for tidlig. Flere opplever sen abort.

Universitetet i Bergen
Guri Gunnes Oppegård

REDAKTØR, PÅ HØYDEN

PUBLISHED September 23. 2008

   

 

 

Det viser en studie forskere ved Kvinneklinikken, Haukeland Universitetssykehus har gjort i samarbeid med Medisinsk Fødselsregister og Kreftregisteret.

Vi har funnet at kvinner som har fått utført inngrepet har tre til fire ganger så stor risiko for å føde for tidlig, sammenlignet med kvinner som ikke har hatt inngrepet eller har hatt inngrepet etter avsluttet svangerskap.

Det sier overlege Susanne Albrechtsen på Kvinneklinikken til Helse Bergen sine nettsider.Til daglig er hun seksjonsoverlege ved fødeseksjonen, og postdoc ved Institutt for klinisk medisin ved UiB.

Få vil utvikle kreft

Om lag 2500-3000 kvinner i Norge får årlig fjernet den ytterste delen av livmorhalsen på grunn av celleforandringer.

Det gynekologiske inngrepet utføres fordi noen typer av celleforandringer kan føre til utvikling av livmorhalskreft. Man vet at det kun er en liten andel av kvinnene som får utført inngrepet som reelt ville ha utviklet kreftsykdom.

Det er imidlertid en alvorlig sykdom og det norske samfunnet har et betydelig fokus på problemet via screeningprogrammet.

Det er anbefalt at kvinner i aldersgruppen 25-70 år får tatt celleprøver fra livmorhalsen hvert tredje år.

17 prosent føder før termin

Overlege Susanne Albrechtsen har utført undersøkelsen. (Foto: Linda Hilland, Helse Bergen)
Overlege Susanne Albrechtsen har utført undersøkelsen. (Foto: Linda Hilland, Helse Bergen)

I de senere tiårene er kvinner blitt eldre når de får sitt første barn.

Det betyr at flere kvinner enten fjerner den ytterste delen av livmorhalsen før de får det første barnet eller må gjennomføre inngrepet på et tidspunkt hvor de fortsatt ikke har fått det antall barn de ønsker.

17 prosent av kvinnene som har hatt inngrepet, føder før termin. Det vil si før 37 svangerskapsuke, forteller Albrechtsen.

Studien baserer seg på innsamlet materiale fra Kreftregisteret fra 1953, samt alle registrerte svangerskap i Norge fra 1967 til 2003. Der inngår i alt 2,1 millioner fødsler registrert i Medisinsk Fødselsregister.

Av disse har cirka 72 000 kvinner fjernet den ytterste delen av livmorhalsen. 15 108 kvinner hadde fått utført det gynekologiske inngrepet før svangerskap og fødsel.

Flere aborterer

Studien viser også at kvinnene har en større risiko for å føde før 28. og 32. svangerskapsuke, sammenlignet med andre norske kvinner. En større andel av disse kvinnene opplever en sen abort.

Det er et svangerskap som avsluttes i 16.-23. uke, på et tidspunkt hvor fosteret ikke kan overleve.

Svangerskap som resulterer i barn født mellom 24. og 32. svangerskapsuke er bekymringsfulle.

Disse barna har behov for en lang periode med intensivovervåkning i nyfødtperioden, men krever også spesialoppfølging gjennom barneårene.

I gruppen av barn som blir født før uke 37, er det gynekologiske inngrepet kun forklaringen til omtrent to prosent av kvinnene.

Kvinner som fjerner ytterste del av livmorhalsen bør informeres om at de kan føde for tidlig. Kvinnene bør også få informasjon om at dersom de mistenker at fødselen er i gang, bør de ta kontakt med en fødeavdeling for å bli undersøkt, anbefaler overlege Albrechtsen.

SE OGSÅ

5 kommentarer
    1. Jeg spør om det samme som deg; hvorfor ble du ikke informert om dette? Kan det være fordi du har hatt ivf utenlands, og av den grunn har oppfølgingen “sviktet” her hjemme? Jeg forstår ikke at det er sannsynlig, det virker som, utfra bloggen din, at du har fått tett og god oppfølging. Det er liten trøst midt i sorgen din, men du vet iallefall nå at cerclage bør/må legges på, før eller rett etter påvist graviditet.
      Har du blitt henvist av sykehuslegen for vurdering av dette?

    2. Glad mamma: Jeg fikk tett oppfølging av gynekolog i tvillingsvangerskapet, men hun nevnte aldri livmorhalsen med ett ord og foretok aldri noen målinger, til tross for at hun selv hadde skrevet at jeg var konisert på Helsekortet for gravide. Jeg var 25 da jeg ble konisert, hadde mange fruktbare år foran meg og har nevnt det til hver eneste lege jeg har gått til siden, inkludert alle som har hjulpet meg med fertilitetsbehandling. Ikke en eneste av dem har noen gang gjort meg oppmerksom på dette. Det ser ikke ut til å være integrert i svangerskapsomsorgen at dette automatisk skal følges ekstra opp for dem det gjelder.

    3. Glad mamma: Ser forresten av amerikanske og britiske nettsider at konisering er en faktor som bidrar til at man kvalifiserer til cerclage fortere, dvs. uten å måtte føde like mange ganger prematurt først som man ellers dessverre må, mens her til lands ser det ikke ut til å bli tatt hensyn til i retningslinjene. Unntaket er de som har fått operert bort hele livmorhalsen ifbm. livmorhalskreft – de får faktisk satt på indre cerclage her.

    4. Glad mamma: Sykehuslegen anbefaler påsetting av ytre cerclage mot slutten av 1. trimester. Indre cerclage har hun ingen erfaring med og føler seg derfor ikke komfortabel med å henvise meg til det. Så da må det gå gjennom gynekologen som foretok seksukerskontrollen istedet.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg